4 φυσικά συμπληρώματα που θα μπορούσαν να αυξήσουν τo προσδόκιμο ζωής και να θωρακίσουν την υγεία σας.

της Deborah Mitchell

Η δημοσίευση μίας πρόσφατης μελέτης, σχετικά με το πως ένα φυσικό συμπλήρωμα διατροφής θα μπορούσε να αυξήσει τo προσδόκιμο ζωής σε ένα ζωικό μοντέλο, προκάλεσε το ερώτημα, ποιά άλλα φυσικά συμπληρώματα έχουν παρόμοιες ιδιότητες. Παρακάτω θα δείτε τέσσερα φυσικά συμπληρώματα, τα οποία θα μπορούσαν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής και να βελτιώσουν την ανθρώπινη υγεία σε μελλοντικές γενιές.

Γνωρίζετε ότι οι βιολογικές λειτουργίες των σκουληκιών και των μυγών μοιάζουν με τις ανθρώπινες;

Όταν οι επιστήμονες πραγματοποιούν μελέτες σχετικά με το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων, χρησιμοποιούν ζωικά μοντέλα, ειδικότερα σκουλήκια και μύγες. Γιατί; Επειδή το σκουλήκι Caenorhabditis elegans (C. elegans) έχει μεταβολικές διαδικασίες παρόμοιες με εκείνες του ανθρώπου, καθώς και ορισμένες γενετικές και βιοχημικές ομοιότητες. Οι μύγες των φρούτων, επίσης, μεταφέρουν 75% των γονιδίων που προκαλούν ασθένειες στους ανθρώπους.

Επιπλέον, όταν οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έχουν βρει στοιχεία, σχετικά με το πως ορισμένα συμπληρώματα διατροφής ή άλλες ουσίες θα μπορούσαν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής, οι δηλώσεις τους βασίζονται συνήθως στην έρευνα που γίνεται επάνω σε σκουλήκια και μύγες. Ως εκ τούτου, είναι αβέβαιο κατά πόσο τα ευρήματά τους μπορούν να επεκταθούν στον άνθρωπο, αλλά είναι μία αρχή.

Εδώ, με αυτή την εισαγωγή, θα βρείτε τέσσερα συμπληρώματα που αποδεδειγμένα αυξάνουν τη διάρκεια ζωής των ζώων.

Ashwagandha ή χειμερινό κεράσι: Μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε στο «Annals of Neurosciences» αξιολογεί τη χρήση τoυ εκχυλίσματος Ashwagandha (Withania somnifera) και των συστατικών του, σχετικά με τον μέσο όρο ζωής του C. elegans. Το Ashwagandha είναι ένα βότανο που εκτιμάται ιδιαίτερα στην Αγιουβερδική ιατρική για την αντιστρεσογόνα, αντιφλεγμονώδη και αντιγηραντική του ιδιότητα.

Σε σχετικά πρόσφατη μελέτη, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα σκουλήκια που έλαβαν θεραπεία με τα συστατικά του Ashwagandha, έζησαν περίπου 20% περισσότερο, σε σχέση με τα σκουλήκια που δεν αντιμετωπίσθηκαν με το συγκεκριμένο βότανο. Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι ενώ το Ashwagandha έχει αποτιμηθεί για την αντιγηραντική του ιδιότητα στην Αγιουβερδική ιατρική, ώστοσο, «δεν υπήρξε καμία συγκεκριμένη απόδειξη». Εντούτοις, η μελέτη αυτή προσθέτει «πίστη» σε αυτήν την πεποίθηση.

Cinnamon bark ή φλοιός κανέλας: Στο Πανεπιστήμιο του Maryland στη Βαλτιμόρη, οι ερευνητές αξιολόγησαν την επίδραση δύο (2) παραδοσιακών κινεζικών διατροφικών συνθέσεων με βότανα - τα οποία περιείχαν τμήμα φλοιού κανέλας - σε σχέση με το μέσο όρο ζωής του C. elegans (μέσος όρος ζωής, 20 ημέρες). Οι ερευνητές πολλαπλασίασαν τα σκουλήκια σε δοχεία, που καθένα περιείχε μία από τις δύο βοτανικές φόρμουλες, καθώς και σε δοχεία που περιείχαν επιμέρους συστατικά τους.

Ανακάλυψαν ότι ο φλοιός κανέλας είναι ένα συστατικό που επιμηκύνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής των σκουληκιών, έως 22,3 ημέρες, αύξηση κατά 11,7%.

Rhodiola rosea ή ρόδια ρίζα: Σε μία μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας «Irvine», οι ερευνητές αξιολόγησαν τη χρήση της Rhodiola rosea στις μύγες των φρούτων, και το προσδόκιμο ζωής. Η Rhodiola rosea είναι ένα βότανο, ίσως το πιo γνωστό για την ανακούφιση του άγχους και τη βοήθειά του στην απόκριση του οργανισμού σε συνθήκες στρες.

Στη μελέτη αυτή, οι μύγες των φρούτων που κατανάλωσαν μία διατροφή πλούσια με Rhodiola rosea έζησαν, κατά μέσο όρο 10% περισσότερο σε σχέση με τις μύγες που δεν κατανάλωσαν το βότανο αυτό. Συγκεκριμένα, οι αρσενικές μύγες που έτρωγαν R. rosea έζησαν κατά μέσο όρο 3,5 ημέρες περισσότερο, ενώ οι θηλυκές έζησαν κατά μέσο όρο 3,2 ημέρες. Οι μύγες των φρούτων συνήθως ζουν περίπου 2 μήνες.

Βασιλικός πολτός: Οι μέλισσες εκκρίνουν μία ουσία που ονομάζεται βασιλικός πολτός, η οποία χρησιμοποιείται ως τροφή στις ενήλικες βασίλισσες και τις προνύμφες. Ο βασιλικός πολτός είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αποτιμάται ως ένα συμπλήρωμα διατροφής με αντιγηραντικές ιδιότητες.

Σε μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLoS One (www.plos.org), οι ερευνητές ανέφεραν την ικανότητα του βασιλικού πολτού να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του C. elegans, καθώς και το μηχανισμό με τον οποίο συμβαίνει. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο βασιλικός πολτός “θα μπορούσε να περιέχει προωθητικούς παράγοντες μακροζωίας", και ότι η περαιτέρω έρευνα του βασιλικού πολτού θα μπορούσε να διευρύνει την κατανόηση του δικτύου των γονιδίων, που εμπλέκονται στη ρύθμιση της μακροζωίας σε πολλαπλά είδη, και κατ' επέκταση να οδηγήσει στην ανάπτυξη διατροφοδραστικών παρεμβάσεων στο μηχανισμό γήρανσης.

Αν και οι έρευνες που διεξάγονται για τις ιδιότητες των φυσικών συμπληρωμάτων διατροφής στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής δεν είναι πολύ πειστικές, παρουσιάζουν μερικές ενδιαφέρουσες πιθανότητες για την επέκταση του προσδόκιμου ζωής στον ανθρώπινο οργανισμό.

 

 

ΠΗΓΕΣ:

Honda Y et al. Lifespan-extending effects of royal jelly and its related substances on the nematode Caenorhabditis elegans. PLoS ONE 2011; 6(8): e23527
Kumar R et al. Withania somnifera root extract extends lifespan of Caenorhabditis elegans. Annals of Neurosciences 2013; 20(1): 13-16
Yu YB et al. Cinnamomum cassia bark in two herbal formulas increases life span in Caenorhabditis elegans via insulin signaling and stress response pathways. PLoS ONE 2010; 5(2): 9339
http://www.emaxhealth.com/1275/4-natural-supplements-may-increase-life-span-and-health

 

Προτεινόμενα Προϊόντα

Τελευταία νέα

Βιταμίνες και Συμπληρώματα

4 φυσικά συμπληρώματα που θα μπορούσαν να αυξήσουν τo προσδόκιμο ζωής και να θωρακίσουν την υγεία σας.

της Deborah Mitchell

Περισσότερα...

Βιταμίνες και Συμπληρώματα

Φυσικός συνδυασμός συμπληρωμάτων διατροφής που θα μπορούσε να βοηθήσει στη σκλήρυνση κατά πλάκας.

της Deborah Mitchell

Περισσότερα...

Στοιχεία Επικοινωνίας

Γραφεία στην Αθήνα

Γραφεία στα Ιωάννινα

Περιήγηση στη NOW

Home
1) Λ. Συγγρού 223, 171 21 Αθήνα
Phone
1) +30 210 802 7880
2) +30 26510 31077
new map